Üdvözöllek az oldalamon! Köszönöm, hogy megtisztelsz a látogatásoddal!

2016. augusztus 17., szerda

LEGO gyár és élménypark

Az ötletet ez adta,

de nagyon sok ilyen és ehhez hasonló képet találnék az elmúlt évekből. Merthogy ez a nagy kedvenc: a lego minden mennyiségben, formában és időben. Nem is bánjuk, hogy hobbi, sőt lassan szenvedéllyé növi ki magát Levi életében, viszont amikor mezítláb lépünk rá egy alig látható vagy éppen láthatatlan kockára, akkor kevésbé gondolunk pozitívan rá.
Az internet áldott és áldásos világa egy tavaszi napon elém hozta a gyárlátogatás lehetőségét. Kaptam is gyorsan az alkalmon, bepötyögtem a gugliba , de magyarországi elérhetőséget nem találtam, így az egyetlen járható út a dániai lego gyár oldala volt, ahonnan továbbították a levelemet a nyíregyházi gyárhoz. Meg is lepődtem, amikor egy kora nyári napon megláttam a levelet és amelyben örömmel értesítettek, hogy felvettek a várólistára: kb. másfél év. Türelmesek vagyunk, de el nem tudtam képzelni, hogy miért és mire  kell ennyit várni. Nem aranybányászatra indulnánk, csupán a lego kockák gyártásának mechanizmusára voltunk kíváncsiak. Pár hét múlva újabb levél virított a levélfiókomban: "örömmel értesítjük, hogy még a 2016-os év augusztusi hónapjára tudnánk helyet biztosítani." Persze, hogy elfogadtuk. Örömmel! Kerestünk még útitársakat és egy napfényes augusztusi reggelen, fél hatkor elindultunk Nyíregyházára. Az izgalom hatalmas volt. A hajnali ébresztés után a fiúk (Levi, B. és Zs.) öt perc múlva már indulásra készen álltak az ajtóban, noha Apa még aludt.
Ha röviden és tömören kéne összefoglalnom, azt mondanám, hogy élveztük nagyon. A "legos" autók DUPLO rendszámmal, 
az úton elhelyezett óriása lego kockák, a Lego utca felirat
 egy kicsit olyanná tette , mintha egy mesebeli helyre érkeztünk volna, egész pontosan Legoland-ban (bár ott még nem voltunk)





Nagyon szigorú elvek alapján történik a lego gyártása, és ezt, a főleg higiéniás szabályokat, tőlünk látogatóktól is elvárták és megkövetelték. Ennek elősegítése végett egy biztonsági videót kellett végignézni, amelyben tájékoztattak, hogy csak és kizárólag az általuk zölddel kijelölt úton közlekedhetünk, és legnagyobb sajnálatunkra a gyár területén a fényképezés is tilos volt. Majd egy rövid történeti és statisztikai bevezetés után, saját szemünkkel is láthattuk a gyártási folyamatot, és meggyőződhettünk arról, hogy nem csak ránk vonatkoztak a szigorú szabályok. Az ott dolgozók csak kesztyűben valamint hajhálóban dolgozhatnak, és ha egy lego kocka le esik a földre, már nem tehetik bele a zacskóba, hanem beolvasztják és nem legóként hasznosítják újra, hanem eladják más műanyagfeldolgozó gyárnak. Még egy érdekesség hangzott el, hogy a lego duplo-t a világon csak és kizárólag Magyarországon gyártják.

A látogatás végével az izgalmakat tovább fokoztuk, és mivel kis országunk ezen részén jártunk, gondoltuk, látogassuk meg a kb. 45 kilométerre lévő debreceni Kerekerdő élményparkot. A legjöbb ötlet volt. Az akadálypálya, a kötélpálya, a vízibicikli és a többi fantasztikus élményt adó játék felejthetetlen nappá varázsolta. 













Pár nappal előtte már viharokkal riasztgattak minket, de a időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, akkor borult el az ég, és szakadt a felhő a nyakunkba amikor már a nap méltó lezárásaként a mekibe ülve nyaltuk a fagyit.

Nincsenek megjegyzések: